IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Светът гори, а Лагард чете Джеймс Джойс… 

За пореден път французойката оставя впечатлението, че не се чувства на мястото си в света на централните банкери 

11:43 | 26.08.22 г.
Автор - снимка
Редактор
Кристин Лагард, председател на Европейската централна банка (ЕЦБ), участва в дискусия след получаването на почетна докторска степен в London School of Economics в Лондон, Великобритания, в сряда, 15 юни 2022 г.  Снимка: Hollie Adams/Bloomberg
Кристин Лагард, председател на Европейската централна банка (ЕЦБ), участва в дискусия след получаването на почетна докторска степен в London School of Economics в Лондон, Великобритания, в сряда, 15 юни 2022 г. Снимка: Hollie Adams/Bloomberg

Председателят на Европейската централна банка (ЕЦБ) Кристин Лагард не се е регистрирала за участие в конференцията на централните банкери в Джаксън Хол в американския щат Уайоминг. ЕЦБ ще бъде представена там от германския директор на ЕЦБ Изабел Шнабел.

Лагард вероятно - и се надяваме да е така - има основателни причини да не пътува до най-важната конференция за създателите на паричната политика в света в период на висока инфлация и нарастващи опасения от рецесия. А Шнабел със сигурност ще представлява ЕЦБ компетентно и убедително.

Съвпадение е, че малко преди Джаксън Хоул се появи интервю на Лагард, дадено преди седмици за френското списание Madame Figaro, което обикновено се занимава повече с филмови звезди и кралски особи. В него Лагард говори за любимите си теми като ролята на жените на ръководни постове, изменението на климата и ролята на централните банки в борбата с него.

Наред с това тя говори и за инфлацията: вече не може да се разчита само на икономически модели, казва тя, без да дава повече подробности за курса на ЕЦБ. И разказва за себе си и разкрива нещо удивително: чете за втори път изключително сложния „Одисей" на Джеймс Джойс; всеки, който прави това, трябва да има много силен интерес към литературата. И трябва да разполага с ценен ресурс - време.

Както споменахме, фактът, че интервюто се появява точно преди конференцията в Джаксън Хол, вероятно е просто съвпадение. Но от него произтича една непреднамерена и не особено благоприятна ирония за Лагард. Светът е в смут, всички очакват нови импулси, които биха могли да дойдат от Джаксън Хол, а мадам Лагард разговаря с Madame Figaro за Джеймс Джойс. Това изглежда малко необичайно.

И също така потвърждава впечатлението, което Лагард за съжаление оставя достатъчно често: че тя все още не се чувства „у дома си“ в света на централните банкери. Това е свят без блясък, в който всичко се свежда до сухи цифри, теоретични връзки и огромни практически последици. Където скучноватите специалисти се опитват да разберат света, на който сами влияят - и многократно го объркват.

Джером Пауъл, както и Лагард, не е дипломиран икономист. Вероятно е допуснал много грешки, последно като ръководител на Федералния резерв на САЩ (Фед). Но той никога не е оставял впечатлението, че не е изцяло отговорен за паричната политика на САЩ. Той и замина за последната конференция в Синтра, Португалия, която е европейският еквивалент на Джаксън Хол. Не знаем дали е чел Джойс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:57 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Редакционно виж още

Коментари

Финанси виж още